Rudolph Steiner

Ο εμπνευστής της παιδαγωγικής μεθόδου
Waldorf Steiner

Rudolf Steiner (1861- 1925)  
Ο Rudolf Steiner γεννήθηκε 
στις 27 Φεβρουαρίου 1861 στο χωριό Kraljevec στα σύνορα Αυστρίας Ουγγαρίας. Ήταν γιος χειριστή τηλεγράφου σε αυστριακή εταιρεία σιδηροδρόμων, προερχόταν από φτωχή οικογένεια στην οποία τα παιδιά βοηθούσαν εργαζόμενα σε σπίτια, κήπους και χωράφια.
Από μικρή ηλικία, περίπου επτά ετών, είχε εμπειρίες από ένα κόσμο που δεν ανήκαν μόνον στο γήινο, φυσικό κόσμο. Μπορούσε να «βλέπει» και να «ακούει» τα πνευματικά όντα πίσω από τα φαινόμενα της φύσης. Αυτά εμφανίζονταν όχι στο φυσικό περιβάλλον, αλλά σε ένα εσωτερικό, «ψυχικό χώρο». Δεν μιλούσε όμως γι αυτά, επειδή αισθανόταν ότι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν τα καταλάβαιναν.
Κατά προτροπή του πατέρα του, ακολούθησε στο σχολείο την κατεύθυνση των θετικών επιστημών. Παρόλο ότι στα πρώτα χρόνια του σχολείου ήταν γενικά ονειροπόλος και δεν ενδιαφερόταν για τη σχολική εργασία, από δώδεκα ετών και μετά αφυπνίστηκε από τη μελέτη των φυσικών επιστημών και άρχισε μάλιστα να δίνει ιδιαίτερα μαθήματα σε νεώτερους μαθητές. Εξελίχθηκε σε έναν αριστούχο μαθητή. Από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών άρχισε στον ελεύθερό του χρόνο να μελετάει με ζήλο τη φιλοσοφία.
Το φθινόπωρο του 1879 άρχισε να σπουδάζει μεταξύ άλλων βιολογία, χημεία και φυσική στο Πολυτεχνείο της Βιέννης.
Από το 1890 μετακόμισε στη Βαϊμάρη και ανέλαβε την έκδοση των επιστημονικών έργων του Goethe. Η μελέτη του έργου του Γκαίτε τον επηρέασε βαθιά, θέτοντας τα θεμέλια για τις μετέπειτα τοποθετήσεις του σχετικά με το κίνημα της ανθρωποσοφία και για τα επερχόμενα συγγράμματα του.
Το 1891 ο Rudolf Steiner ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ της Γερμανίας.
Το 1899, έπειτα από την δημοσίευση ενός άρθρου του σχετικά με την εσωτερική φύση ενός παραμυθιού του Γκαίτε, έλαβε μια πρόσκληση σε μια συνάντηση Θεοσοφιστών με σκοπό να μιλήσει σχετικά με τον Νίτσε. Ο R. Steiner συνεργάστηκε με την γερμανική Φιλοσοφική Εταιρεία, τοποθετήθηκε επικεφαλής και ταξίδεψε στην Ευρώπη δίνοντας διαλέξεις σχετικά με την Θεοσοφία. Το 1912 για διάφορους λόγους αποφάσισε να αποσχιστεί από αυτήν και το 1913 ίδρυσε ένα νέο πνευματικό κίνημα, την Ανθρωποσοφία.
Η Ανθρωποσοφιστική Εταιρεία αναπτύχθηκε ταχύτατα και η ανάγκη για τις ετήσιες συνευρέσεις του κινήματος ώθησαν τον Rudolf Steiner να αναλάβει να σχεδιάσει ένα κτίριο που θα φιλοξενούσε όλες τις δράσεις του κινήματος.

  
 Το πρώτο Γκαιτεάνουμ
Η κατασκευή του ξύλινου αυτού κτιρίου, το οποίο ονομάστηκε     Γκαιτεάνουμ ξεκίνησε το 1913 στο Ντόρναχ της Ελβετίας και το κτίριο εξελίχθηκε σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Με το Γκαιτεάνουμ η ανθρωποσοφική κίνηση πέρασε στο  φως της δημοσιότητας. 

Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε η ανάγκη δημιουργίας υγιών  κοινωνικών δομών και ο R. Steiner προσέφερε και σε αυτόν το χώρο  τα αποτελέσματα των ερευνών του. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της τρίπτυχης κοινωνίας στην οποία υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στους τρεις αυτόνομους τομείς, τον πολιτιστικό-πνευματικό, τον οικονομικό και τον δημοσιονομικό τομέα. Η ιδέα της τρίπτυχης κοινωνίας απορρίφθηκε για λόγους συμφερόντων από πολλές κομματικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις. Βρήκε όμως ανταπόκριση σε πολλούς ανθρώπους, όπως οι εργάτες του εργοστασίου τσιγάρων Waldorf  Astoria στη Στουτγάρδη.  Με πρωτοβουλία του διευθυντή Emil Molt ζητήθηκε από τον R. Steiner να επιστατήσει στη δημιουργία ενός κοινωνικού σχολείου για τα παιδιά των εργατών και των υπαλλήλων του εργοστασίου.
 Το πρώτο σχολείο Waldorf 
Έτσι  στις 15 Σεπτεμβρίου 1919 λειτούργησε το πρώτο σχολείο Waldorf με 256 παιδιά και οκτώ τάξεις. Το σχολείο ιδρύθηκε υπό την εποπτεία του Rudolf Steiner βασισμένο στις αρχές της κοινωνιολογικής θεωρίας που ο ίδιος είχε αναπτύξει. Η πρόθεση του Steiner ήταν, το σχολείο να είναι ανεξάρτητο από τον κρατικό έλεγχο και αυτοδιοικούμενο.
Η θεωρίες του Rudolf Steiner για την ανθρωποσοφική θεώρηση του ανθρώπου έδωσαν το έναυσμα για έρευνα και σε άλλους τομείς όπως ιατρικής και φαρμακολογίας, θεραπευτικής παιδαγωγικής για παιδιά με ανάγκη ψυχικής φροντίδας, αλλά και βιολογικής-δυναμικής γεωργίας.
Στις αρχές του 1922 η ανθρωποσοφική κίνηση βρισκόταν στο μέγιστο της δραστηριότητάς της και ο Rudolf Steiner όργωνε τη Γερμανία και έδινε διαλέξεις σε πολυπληθή ακροατήρια. Εξαιτίας της δράσης του στο ανθρωποσοφικό κίνημα, δέχθηκε πολλές κατηγορίες και επιθέσεις από ακροδεξιούς πολιτικούς χώρους της Γερμανίας. Χαρακτηρίστηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ ως “εργαλείο των Εβραίων και το 1922 μια διάλεξη του διακόπηκε λόγω βανδαλισμών.
Την Πρωτοχρονιά του 1922 μετά από μια διάλεξη όταν οι τελευταίοι ακροατές είχαν φύγει από το Γκαιτεάνουμ, αυτό τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε από εμπρησμό.
 Το δεύτερο Γκαιτεάνουμ
Η καταστροφή του κτηρίου επιβάρυνε την ήδη κλονισμένη υγεία του. Την θέση του παλιού Γκαιτεάνουμ ήρθε να λάβει το νέο κτίριο -το δεύτερο Γκαιτεάνουμ- το οποίο σχεδιάστηκε πάλι από τον ίδιο  και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά από το θάνατο του.           
Απεβίωσε στις 30 Μαρτίου του 1925.


                
Πηγή: